31-05-2023
Конференция GC Summit South East Europe 2023 - "Пенков, Марков и партньори" съвместно с The Legal 500
Втората конференция GC Summit South East Europe 2023 се състоя пред повече от 160 представители на бизнеса и двустранни търговски камари

На 30-ти май в зала „Средец“ на хотел „Балкан“ се състоя годишната международна конференция Югоизточна Европа 2023 г. организирана от The LEGAL 500 (най-престижната организация за оценяване на правни офиси, адвокати и юрисконсулти на предприятия), съвместно с адвокатско дружество „Пенков, Марков и партньори“ и още 5 правни офиси, изключителни представители на LEX MUNDI (най-голямата асоциация в света на независими правни офиси) - Georgi Dimitrov Law office; Jankovic, Popovic, Mitic; Nagy & Trocsanyi; Pekin & Pekin; Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen.

 


Адв. Владимир Пенков – председател и старши съдружник в aдвокатско дружество „Пенков, Марков и партньори“ откривайки конференцията и след като благодари на The LEGAL 500, на другите участващи партньорски правни офиси от LEX MUNDI, както и на панелистите и участниците, накратко посочи фокуса в отделните панели.  

 


Той обясни, че тази международна конференция е вълнуваща, тъй като в един ден и на едно и също място се обсъждат толкова актуални теми с огромен обществен интерес и значение, от именити експерти с опит. Това нещо, той посочи, не му се е случвало досега. Също така, той окуражи участниците да споделят и те своя опит, както и да задават въпроси, за да може тази международна конференция, с общи усилия да се превърне в голям успех. 

 


Конференцията протече при перфектна организация, много съдържателна дискусия в рамките на петте панела и голяма активност на присъстващите над 160 представители фирми, банки и неправителствени организации, като: Загорка (групата Хайникен), ОББ, Пиер Фабър, Б.А. Глас, Аурубис, Самсунг, Артекс, ДСК, Юробанк, Софарма, Виваком, ББР, Кока Кола, Хенкел, Нестле, Дойче Телеком, Шнайдер Електрик, БТПП, Американска търговска камара в България, Българо-швейцарска търговска камара, Френско-Българска търговска и индустриална камара, Български форум на бизнес лидерите и много други. 

 


Участие взеха и Венцислав Караджов- Председател на КЗЛД, Фърат Ялчън - управляващ съдружник на Pekin & Pekin, Невен Дуйч - Croatian Academy of Engineering, Таня Йосифова - Председател на АС към БСК и Адриана Гаспар - Senior partner of Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen и други.

 


Отличната организация, много подготвените и компетентни участници в панелите, както и изключително актуалните теми в последно време, направиха конференцията завладяваща и вълнуваща за участниците.

 


Разгледаха се сравнителни анализи на регулациите свързани със защитата на личните данни, със специален фокус към услугите предлагани в облачни пространства, както и необходимостта от адаптиране на регулативната рамка. 

 


Интересни идеи се споделиха във връзка с “tag-along”, “drag-along”, “put”, “call options” използвани в договори между съдружници при сливания и придобивания и по-специално на липсващата подробна уредба за принудително изпълнение на договореностите.

 


Беше изложена и необходимостта от въвеждането на модерни информационни технологии в правните офиси, но бяха очертани и границите на използване на изкуствения интелект в правната професия.

 


Новата роля на възобновяемите енергийни източници за осигуряване на стабилен ръст и намаляването на вредните емисии, както и предизвикателствата стоящи пред арбитражните съдилища свързани с тяхната дигитализация, възможността за размяна на документите по електронен път и провеждането на виртуални заседания, бяха други важни акценти.

 


Модераторите на отделните панели – Николай Цветанов – управляващ съдружник на aдвокатско дружество „Пенков, Марков и партньори“, Петер Береталми - управляващ съдружник на Nagy & Trocsanyi; Георги Димитров - управляващ съдружник на Georgi Dimitrov Law office; Неманя Степанович - управляващ съдружник на Jankovic, Popovic, Mitic и Атанас Вълов – съдружник в aдвокатско дружество „Пенков, Марков и партньори“, се справиха блестящо. Последният модерираше панела свързан с арбитража, в който активно участие взе и бившия председател на Арбитражния съд към БТПП – Силви Чернев.